Monday, August 20, 2007

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο είπα να γράψω κάτι (προφανώς δεν έχω τίποτα καλύτερο να κάνω αυτή τη στιγμή) σχετικό με τα προηγούμενα.

Κι όμως είμαι ακόμα εδώ, κι αυτό το καλοκαίρι (λιωμένο παγωτό δεν παίζει, προτιμώ Haagen Dazs Dulce de Leche βαθιά κατεψυγμένο, καθώς του πρέπει).

Διακοπή για διαφημίσεις ως συνήθως: Εάν το Haagen Dazs σας ακούγεται σκανδιναυικό, όπως και σε όλον τον κόσμο, έχετε πέσει για μια ακόμα φορά θύμα του marketing. Μια βόλτα από τη σχετική εγγραφή στη wikipedia θα σας αποκαλύψει ότι πρόκειτα περί φίρμας που ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη και το όνομα ήταν ένα καθαρά διαφημιστικό κόλπο. Οι λέξεις αυτές δε σημαίνουν τίποτα σε καμιά γλώσσα.

Το λοιπόν, καταρχήν το θέμα με το SopCast δεν περπάτησε. Αυτή τη στιγμή η μόνη ελπίδα των τσίπηδων ξενιτεμένων Ελλήνων (για αυτούς που δεν το έχουν πάρει πρέφα ακόμα) είναι το http://www.greek-movies.com .

Επειδή όμως στην πορεία μερικά παιδάκια εξ αμερικής (νομίζω) μυρίστηκαν φράγκα στην υπόθεση και πήγαν να στήσουν servers για να πουλάνε ουσιαστικά το τζάμπα, θα ήθελα εδώ να προσθέσω τα 2 μου cents που λένε και στο αμέρικα, μιας και μπήκαν στον κόπο να βάλουν σχόλια στα posts μου εδώ.

Μάγκες η ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσατε να στήσετε servers με streaming live tv video είναι αστεία. Δε θα μπορούσατε ποτέ να καλύψετε το κόστος του bandwidth που απαιτείται για να μπορεί πολύς κόσμος να βλέπει τηλεόραση με αξιοπρεπή ανάλυση. Έχετε δει κανένα μεγάλο κανάλι (π.χ. cnn, bbc, κλπ.) να έχει κάνει κάτι τέτοιο; Όλα videάκια λίγων λεπτών και χείριστης ποιότητας σερβίρουν. Σκεφτήκατε ποτέ γιατί;

Αντιθέτως, αυτό που (πήγε να) κάνει το SopCast και πολλά άλλα προγράμματα εκεί έξω είναι να εκμεταλλευτεί τη λογική των torrents και πολλών άλλων p2p δικτύων (ακόμα και το Skype το κάνει αυτό). Να συνδέσει τους χρήστες/τηλεθεατές μεταξύ τους ώστε το bandwidth να διαμοιράζεται μεταξύ τους. Ο server παίζει μόνο το ρόλο του συντονιστή. Μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν οι υψηλές απαιτήσεις του real time video σε bandwidth.

Απ΄ότι φαίνεται η ιδέα κυκλοφορεί πολύ τώρα τελευταία. Το παλιό, γνωστό Azureus έφτιαξε μια σχετική υπηρεσία, και υπάρχει και μια αξιόλογη open-source προσπάθεια. Για ελληνικά κανάλια δεν ξέρω, χλωμό το βλέπω ακόμα, αλλά καν΄ομελέτα κι έρχεται (κάνε και κανά ευχέλαιο, ποτέ δεν ξέρεις).

No comments: